14. Vendanges
14 september 2022 - Coiffy-le-Haut, Frankrijk
Na weken van topdrukte, heel veel warmte en geen spat regen was de inspiratie voor een vervolgstukje even ver te zoeken, onze oprechte excuses daarvoor.
'Wat heb je dan gedaan?' in die tussenliggende periode is de meest gestelde vraag. Nou, we hadden erg veel gasten uit binnen- en buitenland maar ook veel familie en vrienden over de vloer. Een erg leuke tijd waarbij de wijn-tjes, -flessen en -dozen niet aan te slepen zijn geweest :)
Wijn koop je in de winkel nietwaar? Tja, dat is een feitelijke conclusie. Edoch, niets is minder waar. Al dat sap wordt uit een druif geperst. Deze druif ligt in een grote bak waar deze druif (met een heleboel soortgenoten) natuurlijk in gelegd wordt. De tros komt van een rank die er door iemand wordt afgehaald. Dit jaar dus (mede) door ons.
Want ja, als je in Frankrijk woont moet je je ook onderdompelen in de gewoontes die daar bij horen. En dan ga je helpen met de vendanges - wijnpluk. Zoals jullie vast al eens gelezen hebben is Coiffy-le-Haut een dorp wat al een behoorlijke rijke traditie kent van wijnbouwen. In de 1900e eeuw woonde er ruim 1000 mensen in het dorp en werkten er een groot deel daarvan in de wijngaarden. Door de dramatische intrede van de Phylloxera (druifluis) in 1863 is de bevolking in rap tempo weggetrokken. Tegenwoordig heeft Coiffy-le-Haut 120 inwoners en kent het, gelukkig, weer 2 wijnhuizen. Sinds de jaren '80 is men weer actief wijn gaan verbouwen met intussen weer een volwaardige wijn teelt op de hellingen rondom Coiffy.
Vorige en deze week hebben wij ons, als vrijwilliger (symphathisant), aangesloten om bij het biologisch - dynamische Domaine Pelletier te gaan helpen. Je krijgt een schaar, een laantje met heel veel wijnranken en knippen maar. Ondersteboven, op knieën, gebogen en bovenal scheef staan zorgt voor spierpijn. Maar oh, wat leuk om mee te maken. Met ongeveer 25 mensen van diverse pluimage gingen we knippen van 8.30u tot 12.00u om vervolgens ons met wijn en heerlijk 4-gangen menu klaar te maken voor de middagshift. Deze shift was wel ietsje zwaarder met het eten in de maag en net 1 wijntje teveel op...
Deze week is de laatste week van het plukken, hopelijk dat we nog een dagje kunnen meepikken.
Verder zien we dat het seizoen wel op zijn einde loopt, de reserveringen lopen in aantallen flink terug en kunnen we ons langzaamaan op gaan maken voor de herfst!
Gelukkig dat het voor jullie nu ook wat rustiger aan het worden is zodat je samen lekker kunt evalueren van hoe wat en waar, geniet ervan